Muziek

Symfonieorkest

Het symfonisch orkest van d’Academie Sint-Niklaas kent een rijke traditie door samen te werken met solisten zoals Steven Isserlis, Wilhem Latchoumia, Eurudike De Beul, Anneleen Lenaerts, Micha Maisky, Carel Kraayenhof, Tine Thing Helseth,… Het orkest staat onder leiding van Pieter Matthynssens. Hij is kunstwetenschapper, cellist, co-artistiek directeur van het Nadar Ensemble en gastprofessor aan het conservatorium van Antwerpen.
 
Het orkest bestaat uit een 80-tal leerlingen, oud-leerlingen en liefhebbers van buitenaf met een passie voor muziek. Elk academiejaar wordt er naar twee grote projecten toegewerkt. De drukbezochte jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten, in samenwerking met een (inter)nationale topsolist, zijn een begrip in de stad. Anderzijds zoeken we ook andere lucht, contexten, sferen en steden op. Zo was het orkest te gast in het STUK in Leuven, Théâtre National en KANAL in Brussel, de Blikfabriek in Antwerpen…
 
Er wordt steeds gezocht naar avontuurlijke en coherente programma’s. Hierbij is er zowel oog en oor voor klassiekers als Shostakovitch, Beethoven, Dvorak, Prokofiev, Gershwin enz maar ook meer hedendaags werk van Piazzolla, Gubaidulina, Bernstein, Pärt, Theodorakis als stukken van de jongste generatie componisten maken volwaardig deel uit van het programma. Zo duwden we al auto’s op het concertpodium (Dmitri Kourliandski), namen dj’s plaats achter de draaitafels (Jorge Sànchez-Chiong) of gingen we aan de slag met ad-hoc instrumenten als ballonnen (Michael Maierhof) of luciferdoosjes (Serge Verstockt).
 
Het repetitieschema voor het hele semester wordt op tijd gecommuniceerd. Repetities duren 2 uur en vinden plaats op vrijdagavond of zondagvoormiddag. Bij de grote tutti (= volledig orkest) repetities worden koffie en thee voorzien tijdens de pauze. Partituren worden geprint, maar zijn ook online digitaal toegankelijk.
 
Voor verdere vragen: pieter.matthynssens@academiesintniklaas.be
 

Een symfonieorkest bestaat uit vier groepen instrumenten:

  • de strijkinstrumenten (violen, altviolen, celli en contrabassen),
  • de houtblazers (fluiten, hobo's, klarinetten en fagotten),
  • de koperblazers (hoorns, trompetten, trombones en tuba's)
  • slagwerk (pauken, grote trom, xylofoon, bekkens enz.).

Ons symfonieorkest bestaat uit een 80-tal leerlingen, oud-leerlingen en liefhebbers van buitenaf met een passie voor muziek.

Het symfonisch orkest repeteert op de VTS-site (Vakschoolhof 26, Sint-Niklaas) en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein en bus).
Er is ook een grote overdekte fietsenstalling. Parkeren kan op de parking van de Stadsschouwburg.

 

Het symfonieorkest is een vorm van groepsmusiceren, mogelijk vanaf de 4e graad VERTOLKEND muzikant klassieke muziek.
Maar het is ook mogelijk om als vrije leerling deel uit te maken van het symfonieorkest.  Inschrijven kan via het secretariaat van d'Academie.

Graad 4: VERTOLKEND muzikant

Jaar 4.1 Instrument 1u/week
  Groepsmusiceren of compositie of muziektheorie of muziekgeschiedenis 1u/week
Jaar 4.2 Instrument 1u/week
  Groepsmusiceren of compositie of muziektheorie of muziekgeschiedenis 1u/week
Jaar 4.3 Instrument 1u/week
  Groepsmusiceren of compositie of muziektheorie of muziekgeschiedenis 1u/week
Johan Dierckx

Johan Dierckx

Klassieke muziek
Symfonieorkest
Dwarsfluit
Pieter Matthynssens

Pieter Matthynssens

Klassieke muziek
Symfonieorkest

 

Volg je groepsmusiceren als deel van je muziekopleiding in d'Academie Podium?  
Dan is deze opleiding inbegrepen in je inschrijvingsgeld. 

Wil je als vrije leerling deel uitmaken van het symfonieorkest?
Dan betaal je enkel de administratieve kost: 20 euro voor volwassenen, 10 euro voor jongeren.

 

dansmuziekwoord