Artemisia_Gentileschi

Opera 'La Liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina'

18 tot 19 mei
Concert
Theater

Op zaterdag 18 en zondag 19 mei nodigen wij u graag uit op onze opera 'La Liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina' ', een productie van de afdeling Oude Muziek en de zangklassen van d'Academie Podium.

Social media sharing

'La Liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina' is een werk van Francesca Caccini, op een libretto van Ferdinando Saracinelli, gebaseerd op 'Orlando furioso' van Ludovico Ariosto en werd voor het eerst uitgevoerd in Italië (1625).
Het staat bekend als de eerste opera die door een vrouw werd geschreven.

Data
Uitvoeringen zijn op zaterdag 18 mei om 20u en zondag 19 mei om 16u en 20u. 

Plaats 
Collegekerk, Collegestraat 31, 9100 Sint-Niklaas.
 
Werken mee
Klassen samenspel oude muziek, koor en vocaal ensemble en leerlingen zang van d’Academie Podium Sint-Niklaas.

Regie
Koen Laukens

Muzikale leiding
Dieter Van Handenhoven

Tickets
Te koop vanaf donderdag 2 mei (14 uur)
10 euro of 5 euro (leerling of kansenpashouder)

Secretariaat d’Academie Podium:
Hofstraat 13 | 9100 Sint-Niklaas | 03 778 38 58
ma - vrij: 14.00 - 17.00 uur | za: 10.00 - 13.00 uur

La Liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina

Korte inhoud

Na een proloog waarin de watergoden Apollo bezingen, bezieler van muziek en poëzie, start het verhaal van Ruggiero, gestrand op een onbekend eiland. Alcina regeert hier en betovert letterlijk elke man die het eiland betreedt. Ruggiero wordt verblind door haar schoonheid en vergeet zijn belofte aan Bradamante. Vanop een afstand heeft Melissa, een andere tovenares, echter alles gezien. Wanneer Ruggiero alleen achterblijft, vermomt ze zich als Atlas, de Afrikaanse pleegvader van Ruggiero. Zo overtuigt ze hem van zijn ridderlijke liefde voor Bradamante en hij trekt opnieuw ten strijde. Deze keer tegen een zeemonster, opgeroepen door Alcina’s toverkunst.
Kan hij het kwade overwinnen?
En wat met zijn voorgangers, die allen eindigden als betoverde planten?

Over de opera

Wanneer in 1625 de Poolse kroonprins het Hof van de Medici in Firenze bezoekt, geeft Maria Magdalena van Oostenrijk aan Francesca Caccini de opdracht een opera te componeren. Ze gebruikt hiervoor een libretto van F. Saracinelli, gebaseerd op enkele hoofdstukken van het epos van Ariosto: Orlando Furioso. Het decor en de bijbehorende machinerie (cfr. Het vliegende zeemonster) werd ontworpen door Giulio Parigi. Zijn ontwerpen gebruiken we ook hier als achtergrond voor de voorstelling. Op de achtergrond zie je steeds de Villa Poggia Imperiale waar de eerste voorstelling plaatvond. Francesca Caccini had in haar tijd een grote reputatie, aangezien zij de best betaalde muzikant was aan het hof van De Medici.
Het verhaal wordt verteld in recitatieven, geschreven in de moderne Nuovo Musiche-stijl, de vader van Francesca was één van de grondleggers van deze nieuwe manier van musiceren. Afgewisseld met sfeervolle orkeststukken en meerstemmige ensembles ontstaat er een zeer boeiend geheel, één van de eerste (weinige) opera’s gecomponeerd door een vrouw.
 

affiche opera
dansmuziekwoord