Cultuurtip maart

Concert
Social media sharing

Mjölnir - Koninklijke harmonie Ste-Cecilia Zele

Gert D’haese, Zelenaar en paukenist bij Brussels Philharmonic, keert terug naar zijn roots voor de uitvoering van Mjölnir. Een modern concerto voor pauken en orkest van de jonge Amerikaanse componist Lucas Garner. Het gaat er bij momenten heftig aan toe bij de Noorse goden wanneer Thor zijn hamer bovenhaalt.

Bob Van Der Strieckt dirigeert de derde symfonie van James Barnes. Daarna dirigeert Bart Picqueur de Europese première van Mjölnir, een compositie van de jonge Amerikaanse componist Lucas Garner waarin niet Thor maar wel Gert D’haese virtuoos met de hamers omgaat als solist op pauken. Gustav Holst en Robert Jager vervolledigen het programma.

Iedereen welkom op vrijdag 31 maart, om 20 uur, in 'De Wiek' te Zele.

Tickets:
€ 17,00 voorverkoop
€ 12,00 12-18 jaar & student
€ 7,00 -12 jaar
€ 45,00 VIP (inclusief VIP-receptie om 18u)

Locatie: De Wiek

Meer infohttps://www.stececilia-zele.be/evenement/mjolnir/ 

Mjölnir

'Stabat Mater' door Kamerkoor Terpander

Componist en pianist Koen Dejonghe componeerde een volledig ‘Stabat Mater’ voor koor en instrumenten. Hij is inwoner van Sint-Gillis-Waas en oud-leraar aan d'Academie Podium. Tijdens de passietijd zal deze nieuwe compositie in de Sint-Egidiuskerk zijn première beleven. Op deze nieuwe compositie wordt er ook een volledig nieuwe barokchoreografie gedanst in uniek gerealiseerde kostuums. 

De eeuwenoude Latijnse tekst wordt uitgevoerd door een gemengd koor met een vrij ongewone begeleiding van viool, piano, orgel en synthesizer. Samen met de dansers beschrijven ze Moeder Maria die bij haar gekruisigde zoon staat. Reeds 400 componisten (bijv. Pergolesi, Vivaldi, Dvorak) hebben in het verleden deze tekst op muziek gezet. Om de dansers en zangers een podium te geven in de kerk, zal deze voor het publiek op een originele wijze worden herschikt met extra belichting. De muziek is eenvoudig en tonaal, met veel afwisseling in emotie dat zeker een breed publiek aanspreekt. 

De uitvoering wordt muzikaal verzorgd door het gemengd kamerkoor ‘Terpander’ o.l.v. hun dirigent Godfried Van de Vyvere, waarvan de leden een professionele muziekopleiding hebben genoten. Dit koor is ongeveer 20 jaar geleden ontstaan in de schoot van het Deeltijds Kunstonderwijs. De dansen worden verzorgd door het ‘Modern Barock Ensemble’ dat bestaat uit jongeren en volwassenen die hun opleiding krijgen in de Stichting Klassieke Dans bij Johan Goessens. De originele choreografie werd ontworpen door de Duitser Ingolf Collmar. De instrumentisten zijn violiste Sarah Wyffels, organist Dieter Van Handenhoven en Koen Dejonghe op piano en synthesizer.

Deze uitzonderlijke creatie is een organisatie van de Parochieploeg ‘Heilige Helenaparochie’ met ondersteuning van de gemeente Sint-Gillis-Waas. Na de voorstelling ontvangt de gemeente alle concertgangers voor een receptie in de bibliotheek. Tickets te betalen via BE15 7360 4741 9930 op naam van VZW Pastorale Werking. 

 

Wanneer?  Zondag 26 maart 2023 van 17:00 tot 18:00 

Waar?  Sint-Egidiuskerk Sint-Gillis-Waas

Tickets?  18 euro, via  0475 52 90 57

Lees ook het interview met  Koen Dejonghe en Godfried Van De Vyvere op de website van Koor en Stem.

stabat mater

HET COLLECTIEF

Een avond romantische kamermuziek met piano en strijkers

Het Collectief brengt - niet zonder trots - een meesterwerk mee uit eigen land: het onvoltooide pianokwartet van Guillaume Lekeu. Aan de compositie van dit onstuimige stuk muziek kwam abrupt een einde toen de briljante componist het loodje legde na het verorberen van een met tyfus besmet ijsje. Hij werd amper 23 jaar oud...

Een al even vreemde ontstaansgeschiedenis heeft de Suite opus 23 van Erich Korngold. Deze Weense componist werd later de pionier van de typische Hollywood film score. Hij schreef dit werk voor drie strijkers en de éénarmige pianist (!) Paul Wittgenstein. Deze telg van de rijke Weense familie Wittgenstein en broer van de beroemde filosoof was tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloren. Na de oorlog wilde hij koste wat het kost zijn pianocarrière verderzetten en bestelde een groot aantal stukken voor piano linkerhand bij de beste componisten van die tijd, waaronder dus ook Korngold.

Programma
Pianokwartet in a (1876), Gustav MAHLER (1860-1911)

Pianokwartet in si mineur (1893), Guillaume LEKEU (1870-1894)
    Dans un emportement douloureux
    Lent et passionné

Suite opus 23 voor piano linkerhand, 2 violen en cello (1930), Erich Wolfgang KORNGOLD (1897-1957)
    Präludium und Fuge
    Walzer
    Groteske
    Lied
    Rondo - Finale

PRIJZEN

Vriendenpaspromo : € 8

Standaardtarief : € 16

+65 : € 15

-26 : € 13

Vriendenpas : € 13

Kansentarief : € 3.2

EXTRA

piano: Thomas Dieltjens / viool: Wibert Aerts / viool en altviool: Vincent Hepp / cello: Martijn Vink

dansmuziekwoord