Muziek

Trompet / kornet / bugel / trombone

Trompet

De trompet is het bekendste koperinstrument. Het is een instrument dat door de speler horizontaal op de lippen gezet wordt en dat een heel specifieke, hoge en heldere klank produceert. Een stevige trompetklank kan je overal bovenuit horen. Een trompet wordt bespeeld door middel van ‘pistons’ of ‘pompventielen’. Dat zijn geen kleppen zoals bij de houtblazers, maar een soort druktoetsen.

Ontdek hier hoe je trompet speelt, welke klanken je kan voortbrengen en hoe je die klanken ook kunt dempen...

Bugel

De bugel vindt zijn oorsprong in de jacht, maar is nu een belangrijk instrument in fanfares of harmonieën. De bugel lijkt op de trompet maar heeft een zachtere, warmere klank.

Kornet

De kornet stamt dan weer af van de posthoorn.  Uiterlijk lijkt hij erg op de trompet en de bugel, maar in vergelijking met de bugel is de kornet wat lastiger bespeelbaar door de engere mensuur. De toon van de kornet is hierdoor minder mild dan die van de bugel, maar duidelijk milder dan die van de trompet. De kornet heeft een belangrijke rol in brassbands.

De trombone heeft geen ventielen of pistons, maar een ‘schuif’. (In de volksmond wordt dit instrument ook schuiftrompet genoemd.) Hoe verder je de buis uitschuift, hoe lager de toon wordt. Een trombone klinkt dan ook doorgaans lager dan een trompet of hoorn. Door de aanwezigheid van de schuif kan een trombone iets wat andere koperblazers niet kunnen. Tijdens het spelen kan een trombone de schuif uit- of intrekken, waardoor een glissando ontstaat. Dat wil zeggen dat de trombone van de ene noot naar de andere ‘glijdt’ of ‘schuift’.

In onze academie kan je deze koperblazers volgen in de stijlrichting ‘klassiek’ en ‘jazz/pop/rock’.

Je kan trompet / cornet / bugel / trombone volgen op deze locaties:

Alain Van de Velde

Alain Van de Velde

Klassieke muziek
Trompet / kornet / bugel / trombone
MCV (Klassiek)
Tuba en bastuba
Bariton en eufonium
Ben Fleerakkers

Ben Fleerakkers

Jazz / Pop / Rock
Trompet / kornet / bugel / trombone

De kostprijs van deze les is afhankelijk van je leeftijd. Je krijgt korting per extra gezinslid dat inschrijft. Ben je houder van een kansenpas en schrijf je in de academie in Sint-Niklaas? Dan krijg je een grote korting.

dansmuziekwoord