Muziek

Diatonisch accordeon / bandoneon

Diatonische accordeon

De diatonische accordeon (ook wel trekzak genoemd) is verwant aan de accordeon. Typisch voor dit instrument is dat het eerder klein is, uit hout gebouwd en dat er niet erg veel knoppen (toetsen) zijn.

Het instrument bestaat uit twee kasten met tongplaten. Deze zijn met elkaar verbonden door een blaasbalg die met beide handen uitgetrokken en ingeduwd kan worden. Met de rechterhand worden melodietonen gespeeld, met de linkerhand begeleidingsakkoorden, net als bij een accordeon.

De diatonische accordeon is wisseltonig. Dit wil zeggen dat trekken en duwen een andere noot geeft, zoals bij de mondharmonica.

Bandoneon

Een bandoneon is een harmonica-achtig muziekinstrument, dat Heinrich Band in 1854 uit de concertina ontwikkelde. De warme en wollige klank maakt het geschikt voor het spelen van melancholisch getinte muziek, zoals de tango. De bandoneon heeft een uitzonderlijk lange balg die door de bespeler als het ware 'gebroken' wordt op de knie om zeer felle accenten te krijgen.

Het verschil met de diatonische accordeon is voornamelijk dat elke afzonderlijke toets aan beide kanten van het instrument een afzonderlijke toon geeft, in plaats van een akkoordmogelijkheid onder een knop aan de linkerhand. De bandoneon is eveneens wisseltonig: duwen en trekken geeft een verschillende toon.

Je kan diatonische accordeon / bandoneon volgen op deze locaties:

Jeroen Laureyssens

Jeroen Laureyssens

Folk & wereldmuziek
Diatonisch accordeon / bandoneon

De kostprijs van deze les is afhankelijk van je leeftijd. Je krijgt korting per extra gezinslid dat inschrijft. Ben je houder van een kansenpas en schrijf je in de academie in Sint-Niklaas? Dan krijg je een grote korting.

dansmuziekwoord