terrrazza 2021

Terrazza

2 tot 3 september
De Salons voor Schone Kunsten
Concert
Festival
Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.

Terrazza brengt tijdens Villa Pace klassieke muziek naar de tuin van de Salons.
Dit jaar heten wij u welkom op zaterdag 2 en zondag 3 september, telkens van 14 tot 17 uur.

Social media sharing

Terrazza 2023

PROGRAMMA:  

(identiek op zaterdag en zondag)
14u: Nico Baltussen (viool) en Eddy Flecijn (accordeon)
15.30u: Duo Dendievel

 

14 uur: Wie zijn Nico Baltussen en Eddy Flecijn?

Eddy Flecijn studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekonservatorium te Antwerpen accordeon, harmonie, contrapunt en fuga (waarvan hij de Eerste Prijzen behaalde).

Hij vervolmaakte zich in de compositie bij de heren Willem Kersters en Luc Van Hove. Hij behaalde in 1998 het diploma “Meester in de muziek optie compositie” aan het Lemmensinstituut.

Als accordeonist/bandoneonist nam hij zowel als solist als in ensembles deel aan verschillende concerten in Frankrijk, Polen, Duitsland, Nederland en vooral in België. Door zijn compositorische activiteiten behaalde hij o.a. de volgende prijzen: “Koninklijke Harmonie van Antwerpen” en “Stad Antwerpen”

“Albert De Vleeshouwer”

“Belgische Artistieke Promotie – S.A.B.A.M.”

“Premio Internazionale di Composizione: Città di Castelfidardo – 2002”

(Deze compositie “Acquaviva” werd bekroond tot plichtwerk 2004 en 2005 van dit internationaal solistenconcours. Voor de eerste maal in de geschiedenis is het een Belgisch werk.)

“VerDi Keurmerk 2011” voor compositie. Hij schreef, naast talrijke concerto’s en bewerkingen, muziek voor orkest, accordeon, piano en kamermuziek.

 

Nico Baltussen behaalde het diploma viool aan het Leuvense Lemmensinstituut. Zijn loopbaan begon toen hij de Prijs van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet won, daarna de tenutowedstrijd en vervolgens onderscheiden werd door het Festival van Vlaanderen voor zijn vertolking van Messiaen's Quatuor pour la fin du temps. 

Na verschillende jaren als concertmeester bij het Nieuw Belgisch Kamerorkest, bouwde hij een carrière uit als solist en speler van kamermuziek (Spiegel strijkkwartet, Hermes ensemble, ensemble Piacevole...).

Hij was leraar viool aan Kunsthumaniora Lemmensinstituut en de academie van Sint-Niklaas en docent aan LUCA School of Arts te Leuven. 

 

15.30 uur: Wie zijn Duo Dendievel?

Het duo bestaat uit Balder en Jappe Dendievel.

BALDER DENDIEVEL (°2002) zette als telg van een muzikaal gezin zijn eerste stappen op viool toen hij vier jaar oud was. Op vijfjarige leeftijd schakelde hij over naar hobo. Na studies aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de klas van Luk Nielandt, werd Balder in oktober 2019 toegelaten aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Daar volgt hij lessen hobo en althobo bij prof. Dominik Wollenweber, solo-althoboïst bij de Berliner Philharmoniker. Aanvullend studeert hij er ook historische hobo bij Antje Thierbach. Hij is veelzijdig actief als solist en orkest- en kamermusicus, op zowel moderne als historische hobo.

Balder werd uitgenodigd door onder andere het Symfonieorkest van de Munt, het Nationaal Orkest van België, het orkest van de Hochschule für Musik Weimar, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, Elbipolis Barockorchester Hamburg, barokorkest Aris & Aulis en Concerto Brandenburg. Als solist was hij reeds te horen in concerti van Bach, Marcello, Vivaldi, Mozart en Richard Strauss met o. a. Nuove Musiche en Frascati Chamber Orchestra. Als kamermusicus verleent Balder zijn medewerking aan verschillende projecten in wisselende bezettingen, o.a. bij Terra Nova Collective, I SOLISTI en eigen producties. Hij is te horen op CD’s van Vocaal Ensemble Reflection, I SOLISTI, Young Belgian Talent en Terra Nova Collective. Ook de recente en nieuwe klassieke muziek ligt Balder na aan het hart: hij creëerde verschillende werken en grote 20ste eeuwse muziekstukken voor hobo, zoals de Sequenza VII van Luciano Berio, behoren tot zijn repertoire.

Balder won prijzen in verschillende regionale wedstrijden zoals ‘Vlamo’, ‘Sonatina’ en ‘Jonge Solisten aan Zee’. Hij werd finalist van de ‘Young Belgian Talent’-wedstrijd en in 2018 won hij als jongste kandidaat de ‘Honda Competition for Classical Music’, een wedstrijd tussen de Belgische conservatoria. Het finalerecital was live te horen op Musiq3. Op de International Anton Rubinstein Chamber Music Competition in Düsseldorf ontving Balder samen met Jappe Dendievel en Anna Fuhrmann als trio de prijs voor beste uitvoering van een werk van W.A. Mozart. Voor zijn reeds afgelegde parcours kreeg hij het ‘Gouden Label Jong Talent’ van het magazine Klassiek Centraal.

Sinds september 2020 mag Balder zich NextGeneration Artist noemen bij de I SOLISTI ACADEMY. I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp biedt jonge artiesten binnen dit traject alle kansen om zichzelf muzikaal en artistiek verder te ontwikkelen. Zo krijgt hij de ruimte om zijn eigen projecten uit te werken en mag hij het podium delen met het ensemble. Als kunstenaar die graag over de grenzen van zijn eigen discipline heen kijkt, creëerde Balder in juni 2022 onder de vleugels van I SOLISTI de voorstelling Metamorfosen, met (nieuwe) muziek, vertelster en live zandkunst.

JAPPE DENDIEVEL

Onder de vleugels van zijn moeder zette Jappe (°2004) reeds op 4-jarige leeftijd zijn eerste muzikale stappen op de viool. Al vrij snel volgde de ontdekking van een uitgebreid instrumentarium zoals slagwerk, trombone, fagot en tuba met succesvolle deelnames aan nationale en internationale jongerenwedstrijden (met onder meer een optreden in Santorini als gevolg) en diverse jeugdorkesten.

Op 11-jarige leeftijd kwam Jappe in contact met fagottist Francis Pollet, waardoor het met de fagot plots snel vooruit ging en dit instrument ook zijn voorkeur ging wegdragen.

In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde. In april 2018 won hij de Eerste Prijs in de internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Al snel volgden solo-optredens met orkest waar onder meer concerti van A. Vivaldi, W.A. Mozart, C.M von Weber op het programma stonden. In maart 2019 werd hij geselecteerd voor het internationaal jeugdorkest van het Concertgebouw, waar hij samen met 72 andere 14-17-jarigen uit heel Europa deelnam aan een intensieve stage en optredens in het Concertgebouw Amsterdam en Flagey Brussel.

In maart 2020 werd hij aangenomen in het Verbier Festival Junior Orchestra. Momenteel volgt hij een bacheloropleiding fagot / contrafagot aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Onder impuls van zijn leraar en mentor Francis Pollet en mede dankzij I SOLISTI ACADEMY nam Jappe deel aan tal van masterclasses in binnen- en buitenland. Sergio Azzolini, Gustavo Nuñez, Fredrik Ekdahl, Sophie Dervaux en vele anderen kunnen getuigen van zijn uitzonderlijk talent.

Jappe Dendievel werd in 2021 eerste prijswinnaar van het Prinses Christina Concours en mag zich vanaf seizoen 2021/22 tevens I SOLISTI NextGeneration Artist noemen.

Sinds november 2021 is hij eerste fagottist en pupiteraanvoerder bij Casco Phil.

dansmuziekwoord